Klimakteriet

 

Klimakteriet är en period, en övergång från att vara fertil till att inte längre vara det. Klimakteriet består av flera faser: perimenopaus, menopaus (sista mensen) och postmenopaus. Klimakteriet innebär förändringar - både fysiskt och mentalt. Många kvinnor står oförstående när de “drabbas”. Låt oss ändra på det!

 
 

Varför mår jag inte som förut?

 

Klimakteriet innebär hormoner i obalans, vilket påverkar måendet på flera sätt, både fysiskt och mentalt. Många kvinnor upplever besvär och värmevallningar är kanske det mest kända? Men - det finns många fler, ungefär 30 + totalt. Nedan presenteras några vanliga besvär och varför de uppkommer. 

Visste du att 80% av kvinnor i klimakteriet har någon grad av symptom, 25% så svåra att det påverkar vardagen och arbetslivet.

Idag är drygt 1 miljon kvinnor i Sverige i åldern för klimakteriet.

 
 
illustration av en våg

Viktförändringar

Både hormonell obalans och åldrande påverkar vikten. Minskad ämnesomsättning och långvarig stress kan ge viktuppgång. Sämre insulinkänslighet ger fettinlagring och lägre östrogen kan ge mer ohälsosamt fett. Otaliga bantningskurer genom livet kan sätta kroppen på sparlåga. Obalanserade signalsubstanser och dålig sömn ger ofta ett sötsug. 

illustration av en hjärna

Kognitiva besvär

Obalanserade hormoner ger svajande signalsubstanser, vilket påverkar måendet. Känslor som nedstämdhet, ångest, deppighet, likgiltighet och oro är inte ovanligt. Återhämtning, vila, mindre stress och bra näring spelar en viktig roll. Samt att du tränar på att hantera dina signalsubstanser på egen hand. Det går att möta genom aktiviteter och tankar. Ex. träning, kost, skratta, kramas, self-care, dagsljus, bastu, kallbad.

illustration av en måne

Sömn och stress.

Värmevallningar och svettningar under natten kan ge sömnstörningar. Obalanserade signalsubstanser kan bidra till oro och svårt att somna. Ökad stresskänslighet gör att vila och återhämtning blir viktigare för att kunna sova gott. Glöm inte heller bort att varva ned innan läggdags, undvik skärmljus och prioritera en god sömnhygien.

 
illustration av en del av en led

Skelett och leder.

Stigande ålder och lägre östrogen ger ett svagare skelett med risk för benskörhet. Lägre östrogen kan delvis förklara stela och ömma leder, då hormonet har en antiinflammatorisk effekt. Det är viktigt att prioritera varierad träning, skelettträning, rörlighet och näringstät kost.

illustration av tjocktarmen

Magbesvär

Känslig mage och tarm i klimakteriet kan vara en följd av östrogenets påverkan på slemhinnor, inklusive tarmen. Med stigande ålder påverkas tarmfloran och likaså känslighet för inflammation, vilket kan ge magbesvär.  Ökad känslighet för viss mat är inte ovanligt. Glöm inte heller att tugga maten.

illustration av en invärtes muskel

Muskler och styrka

Både muskelmassa och styrka förloras i takt med att åren blir fler. Styrketräning bygger muskler och bidrar till högre ämnesomsättning. Muskelträning stöttar också lägre inflammation samt bidrar till blodsockerreglering. En stark kropp behövs för att klara vardagssysslor, ger bättre balans och håller oss friska.   

Hur kan jag hjälpa dig i och efter klimakteriet?

Hälsocoachning

Coachning i och efter klimakteriet.

Föreläsningar

Föreläsningar